Filemaker pro

Güçlü ve ayakta kalan kurumlar bilgiyi iyi organize eden ve yöneten organizasyonlardır. İngiliz filozof francis bacon‘in meşhur sözü ve george orwell‘ın 1984 isimli romanında savunduğu fikrin ana temasını oluşturan kavram “BİLGİ” dir.

Filemaker Server dan en iyi verimi almanın 9 ipucu

Yazan: Mehmet KAYA, AYS Bilişim, FileMaker Geliştiricisi

FileMaker sunucunuzu kendiniz yönetiyorsanız, FileMaker Server dan en iyi verimi almak için sizi birkaç konuda bilgilemdirmek istiyoruz.

FileMaker Server performansını arttırmak ve iyileştirmek için server da yapmanız gerekenlerin küçük bir kontrol listesini aşağıda vermeye çalıştık.

FileMaker Sunucu Bakımı Kontrol Listesi

  1. Yetkisiz kullanıcıların canlı dosyalara dokunamaması için işletim sistemi aracılığıyla tüm paylaşımları kapatın. FileMaker, kullanıcıların işletim sistemindeki klasöre giderek dosyaları açmasını önlemede güçlü bir güvenliği var erişime izin vermiyor, ancak en iyisi kullanıcıları serverdan uzak tutmak olacaktır.
  2. FileMaker Server çalışırken sunucuyu asla yeniden başlatmayın! Öncelikle, FileMaker Sunucu Yönetici Konsolu’na ve Server hizmetlerine gitmeniz ve sunucuyu durdurmanız gerekir. Server ı yeniden başlatmadan önce Filemaker Server hizmetin tamamen durmasını bekleyin. İşletim sisteminizin otomatik olarak yeniden başlatma yapmasına izin vermeyin.
  3. FileMaker Server çalışırken işletim sistemi güncellemelerini tamamlamayın.
  4. FileMaker Sunucu Yönetici Konsolunda, Shedules veya BackUps modülünden yedekleme planlaması oluşturabilirsiniz. Bu yedeklemelerin varsayılan konumu aşağıdaki klasörlerdedir:

macOS: / Library / FileMaker Server / Data / Backups
Windows: [drive]: \ Program Files \ FileMaker \ FileMaker Server \ Data \ Backups

Filemaker YedeklemeFilemaker Yedekleme
  1.  3 Parti bir yedekleme yazılımı kullanıyorsanız, FileMaker Server yedeklemesini çalıştırdığı sırada bu dosyaları harici bir yazılımın yedeklemeye çalışmadığından da emin olmanız gerekir. İki yedekleme işlemin filemaker dosyaları üzerinde aynı anda çalışmadığından emin olmak için hem Filemaker server, hem de yedekleme yazılımınızın çakışmaması için yedek alma zamanlarını ayarlamanız gerekir. Eğer Filemaker dosyalarınız büyükse, filemaker yedekleme süresini ölçmenizde fayda var. İki yedekleme işlemi arasında sağlıklı bir zaman aralığı olduğundan emin olmak gerekir. Ayrıca düzenli olarak bu sürenin yeterli olduğunu kontrol etmeniz gerekir. FileMaker Server performansını etkileyebileceğinden, bu durumun farkında olmayan kullanıcı veya sistem yöneticilerinin yedekleme zamanlamalarını değiştirmesine izin vermeyin.
  2. Canlı veritabanlarının bulunduğu klasörü herhangi bir indeksleme hizmetinden (OS X’teki Spotlight gibi) hariç tutun. Bunlar performansı etkileyebilir.
  3. FileMaker Sunucusu, veritabanı dosyalarınızı paylaşmak içindir ve bu amaca özel olmalıdır. Bir iş istasyonu olarak kullanılmasına izin vermeyin. Üzerine farklı PDK kamera, muhasebe uygulamaları kurulmasına izin vermeyin.
  4. Cloud BackUp ta önemlidir. Serverınızın başına istenmeyen bir olay geldiğinde, uygulama dosyalarına erişmek istersiniz. Yandex, Dropbox, Google Drive ve iCloud gibi hizmetler size bu konuda yardımcı olabilir. Sağlıklı bir yedekleme için aşağıdaki linkten “Filemaker Pro Yedekleme BackUp nasıl olmalıdır” yazımıza bakmanızda fayda var.

https://aysbilisim.net/filemaker-yedekleme-nasil-olmalidir/

  1. Temiz ve sağlıklı bir FileMaker sunucu için yukarıdaki tüm parametreler dahilinde elinizden gelen her şeyi yaptığınızdan emin olun. FileMaker Sunucusunu güvenli ve istikrarlı bir yerde tutabilirseniz, sizin için çalışmaya ve işini yapmaya devam eder. Fİlemaker Server datacenter da tutmuyorsanız, muhakkak UPS ile server besleyin. Elektrik gittiğinde server sağlıklı bir şekilde kapatmanıza zaman kalsın.

CLOUD BACKUP

Verilerin Google Drive, Yandex Disk, Amazon veya özel cloud sunuculara otomatik yedekleme işlemidir.

Filemakar Cloud backup yedekleme

Küçük veya Büyük firma olmanız önemli değil… “Bilgi Güçtür”

  • -Bilgi rekabette %100 başarı getirir.

  • -Kurumsal hafızanızı düzenli tutmuyorsanız aynı günü tekrar ediyorsunuzdur.

  • -Karar almada bilginin önemi %90 dır.

  • -Bilgi personellerin kafasında ise o gidince yanlız kalırsınız.

  • -Arşivini kaybeden kurumların %70 bir yıl içerisinde batmışlardır.